Povijest OTOS-a

Priča o izgradnji i stvaranju OTOS-a započinje prije više od 70 godina. Točnije, 1945. godine kada je u Osijeku, na uglu današnje ulice Kardinala Alojzija Stepinca i šetališta Petra Preradovića, utemeljena mala ortopedsko-bandažerska zanatska radionica Banija. Od trenutka otvaranja, zahvaljujući ulaganju u proizvodnju i zapošljavanju stručnjaka, kroz godine dolazi do razvoja i povećanja opsega proizvodnje te Banija postaje jedno od najvećih trgovačkih društava za proizvodnju ortopedskih pomagala u regiji.

1989. godine Banija mijenja ime u OTOS (početna slova riječi Ortopedska Tehnika Osijek Slavonija) i seli se na adresu Vukovarska 20, Osijek gdje uspješno posluje do 2009. godine, godine koja predstavlja prekretnicu u poslovanju. Naime, 2009. godine OTOS seli u vlastiti prostor na današnju adresu Vukovarska 1. U pogonu se na 3 600 m2 objedinjuju proizvodnja ortopedske obuće, uložaka i bandaža, tekstilna radionica, protetičko – ortotička radionica, maloprodaja, veleprodaja, laboratoriji te uprava.

Razvojem proizvodnje došlo je i do širenja maloprodajne ponude što je rezultiralo otvaranjem prve Sanitetske kuće u Republici Hrvatskoj. Prva Sanitetska kuća otvorena je u prosincu 2000. godine u sklopu proizvodno-zdravstvenog centra OTOS u Osijeku. Uz osječku Sanitetsku kuću iste su otvorene diljem Republike Hrvatske, točnije u: Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Zagrebu, Sesvetama, Virovitici, Rijeci i Požegi.

Iste godina kada je OTOS otvorio prvu Sanitetsku kuću u Republici Hrvatskoj, HGK Županijska komora Osijek nagradila je OTOS Zlatnom kunom za 2000. godinu u kategoriji malih trgovačkih društava.

Nadalje, značajna godina za poslovanje OTOS-bila je 2006. godina kada je OTOS u svoje poslovanje implementirao sustav prema međunarodnoj normi ISO 9001:2000 koji danas čini okosnicu poslovanja tvrtke.

Najnovije širenje poslovanja dogodilo se 2013. godine kada je s radom započela Poliklinika OTOS Vita. Poliklinika OTOS Vita zdravstvena je ustanova u kojoj se na uputnicu Zavoda za zdravstveno osiguranje pružaju usluge fizikalne medicine i rehabilitacije svim sugrađanima.

Banija
Slika: Ortopedsko-bandažerska zanatska radionica Banija
OTOS danas
Slika: OTOS danas