Okrugli stol HUP-a

Hrvatska udruga poslodavaca Osijek organizirala je okrugli stol na temu „Kretanje zapošljavanja u budućnosti Slavonije i Baranje“. Okrugli stol održao se 16. veljače 2018. godine u prostorijama HUP-ovog Regionalnog ureda u Osijeku. Moderatorica je bila doc.dr.sc. Nataša Drvenkar s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, a sudionici su bili članovi HUP-a: Denis Sušac – Mono d.o.o. i predsjednik HUP Podružnice Osijek, Sanja Foder – Harburg Freudenberger Belišće d.o.o., Branka Hitner – Carta d.o.o., Zvonko Popović – Kanaan d.o.o. te Berislav Mlinarević – Romos commorce d.o.o./Hotel Waldinger.

Na okruglom stolu dotaknule su se teme s kojima se poslodavci u Hrvatskoj, s naglaskom na Slavoniju i Baranju, svakodnevno susreću. Naime, Hrvatska se već nekoliko godina istovremeno susreće s problemom velike nezaposlenosti ali i s problemom manjka radne snage u određenim djelatnostima. Kada je u pitanju Slavonija i Baranja, poslodavci imaju veliki problem s pronalaskom i zadržavanjem radne snage. Stoga se na okruglom stolu željelo dublje ući u tematiku problema zapošljavanja i dobiti odgovore kako se trenutno stanje može popraviti.

Kroz raspravu svih prisutni dobili su uvid u trenutno stanje na tržištu rada te su kroz dijeljenje vlastitih iskustava i razmišljanja došli do zaključka da rješenje problema leži u suradnji obrazovnih ustanova, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i samih poslodavaca. Poslodavci koji su prisustvovali na okruglom stolu optimistični su da bi se kroz zajedničku suradnju, poticanje ljudi na pohađanje obrtničkih škola te uvođenje poreznih olakšica za poslodavce situacija u kojoj se trenutno nalazimo mogla riješiti.

Među prisutnima bila je i direktorica OTOS-a, Snježana Biloš, koja uvelike razumije problem pronalaska odgovarajuće radne snage. Naime, u ovom dijelu Hrvatske ne postoje obrazovne ustanove u kojima bi djelatnici OTOS-a mogli dobiti potrebnu edukaciju za rad u OTOS-u stoga mi već godinama samostalno educiramo naše djelatnike u obućari i protetici.