Filtriranje

Besplatni info telefon 0800 94 20

Pomoć i podrška 0800 94 20

0 kom 0
Početna Blog i novosti Novosti Konferencijom za medije ispratili smo Denija Černija na paraolimpijske igre u Tokio

Konferencijom za medije ispratili smo Denija Černija na paraolimpijske igre u Tokio

U subotu 21.08.2021. u prostorijama tvrtke OTOS ortopedska tehnika u Osijeku održana je konferencija za medije povodom odlaska našeg predstavnika Denija Černija na paraolimpijske igre u Tokio.

Ovaj dvadesetosmogodišnji paraatletičar aktivno trenira još od 2006. godine kao član atletskog kluba osoba s invaliditetom AKOI OTOS Grubišno Polje, a do sada je ostvario zavidne rezultate.

Uz njega je od samih početaka njegov trener prof. Boris Kljajić pod čijim je budnim okom Deni čak 21 put bio državni prvak u kugli, disku ili koplju, postao državni rekorder, osvajao medalje na trima IWAS svjetskim igrama, W.P.A. europskim i svjetskim prvenstvima, a u lipnju ove godine osvojio je brončanu medalju na 7. Europskom paraatletskom prvenstvu u Poljskoj izbacivši kuglu čak 10,42 metra.

Na konferenciji za medije razgovarali smo s Denijem i njegovim trenerom Borisom, Darkom Kraljem - našim proslavljenim paraolimpijcem (osvajačem zlatne medalje na paraolimpijskim igrama u Pekingu i srebrne medalje u Londonu), te Željkom Getošem, prokuristom OTOS-a koji je ujedno bio i prvi IPC klasifikator u Hrvatskoj.

O tome kako se osjeća pred prve paraolimpijske igre u njegovoj karijeri Deni kaže:

„Osjećam se uzbuđeno i spremno. Idem baciti svoj najbolji mogući rezultat. Pripreme u Puli su bile dugotrajne i teške ali nadamo se dobrom rezultatu. Darko Kralj oduvijek je bio moj sportski uzor. Rekao mi je samo da u natjecanje uđem hladne glave i dam sve od sebe, a rezultati će doći – to i planiram.“

Denijev trener prof. Boris Kljajić pojasnio je što ih čeka u Tokiju:

"Počeo sam raditi s Denijem 2006. godine kada ga je Darko Kralj doveo u klub. Ostvarivao je dobre juniorske rezultate, a sada mu predstoji i dobra seniorska karijera. Cilj nam je bio plasirati se za Tokio i mislim da kvalifikacije nikada nisu bile teže. Bilo je potrebno biti među prvih 6 na dvogodišnjoj svjetskoj rang listi. Rezultati koji su potrebni za to bili su preko 11 metara dok je, na primjer, 2017. godine na svjetskom prvenstvu u Londonu zlato bilo na 10,30 metara. Deni je u dobroj formi, neka baci svoj najbolji rezultat u Tokiju pa ćemo vidjeti kuda će nas to odvesti."

Deni će se u Tokiju natjecati u kategoriji F-33, a što točno znači ta klasifikacija pitali smo Željka Getoša, prvog IPC klasifikatora u Republici Hrvatskoj:

„Svaki sportaš s invaliditetom koji se želi natjecati mora proći proces klasifikacije koja ima za cilj svrstavanje sportaša i sportašica u kategorije podjednakih mogućnosti. Nekada je klasifikacija bila temeljena na dijagnozi, no na taj način nije moguće klasificirati sve osobe. Cilj klasifikacije sada je funkcionalnim testiranjima utvrditi kojoj kategoriji koji sportaš s invaliditetom pripada i osigurati što ravnopravnije natjecanje. Deni je prošao proces klasifikacije s 14 godina i tada su se kolege klasifikatori bojali kako bi bavljenje sportom i treniranje Deniju moglo pogoršati stanje. Međutim, zahvaljujući Denijevoj volji, Borisu njegovom treneru i podršci kluba AKOI OTOS Grubišno Polje, Denijevo stanje se zapravo poboljšalo!“

Deni se natječe u disciplini bacanja kugle, a postolje s kojeg baca nije bilo jednostavno izraditi. Prilagođavano je više desetaka puta kako bi odgovaralo njegovim potrebama i kako bi mogao s njega baciti svoje najbolje rezultate. Postolje ima točno određene dimenzije, a šipka koji povlači pri izbačaju ne smije se pomaknuti niti jedan centimetar jer to može značiti trenutnu diskvalifikaciju.

S nešto nostalgije početaka atletskog kluba AKOI OTOS Grubišno Polje prisjetio se Darko Kralj: „Sjećam se prvih početaka osnivanja kluba, odlazaka na prva natjecanja i vrbovanja trenera Borisa Kljajića koji je tada završavao DIF da dođe raditi u klub. On je jedan od rijetkih školovanih trenera i sretni smo što imamo tu prednost da s jednim sportašem radi jedan trener. Tu se vide rezultati. Zahvalni smo i tvrtki OTOS koja nas je uvijek podržavala, od vremena kada su nam izrađivali sportske proteze (koje danas kopiraju svjetski paraolimpijci) do danas kada nesebično potpomažu rad kluba. Jedan atletičar godišnje troši od 200-400 tisuća kuna. Tu su troškovi priprema, opreme, kolica i slično, a to nije jednostavno. Tvrtka OTOS nam nikada nije zatvorila vrata i dijelom su i oni zaslužni za Denijev napredak.“

 Za sretan odlazak u Tokio i još bolje rezultate ovom je prilikom ispred tvrtke OTOS prokurist Željko Getoš uručio Deniju donaciju u vidu sportske opreme (seta utega s aluminijskom šipkom i spravu za hiperekstenziju).

Deni Černi i Željko Getoš donacija prije odlaska na paraolimpijske igre u TokioŽeljko Getoš I Darko Kralj Deni Černi i trener Boris Kljajić pred odlazak na paraolimpijske igre u Tokio

Ostaje nam samo poželjeti Deniju i Borisu sretan put i zlatne rezultate!

 

Vaše mišljenje nam je važno

Vaša ocijena

Vaš email neće bit objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar

5% popust na prvu kupnju u webshopu

Postanimo prijateljiNewsletter

Prijavite se i ostvarite 5% popusta prilikom prve kupnje na webshopu

*popust ne vrijedi na proizvode na akciji

Zatvori

Ova web stranica koristi kolačiće (engl. cookies) kako bi radila pravilno sa svim funkcionalnostima i kako bi OTOS mogao raditi na unaprjeđenju iste te poboljšanju korisničkog iskustva. Prema zakonima Europske unije, obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti pristanak korisnika. To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka. Kolačići neće nauditi Vama ili Vašem računalu, ali ih možete onemogućiti ako želite. Imajte na umu da zbog onemogućavanja kolačića možda nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti ove web stranice.

Za više informacija o tome što su kolačići i kako ih isključiti pročitajte našu Izjavu o privatnosti.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager