Filtriranje

Besplatni info telefon 0800 94 20

Pomoć i podrška 0800 94 20

0 kom 0
Početna Blog i novosti Blog Zatvorite vrata bolovima korištenjem TENS uređaja

Zatvorite vrata bolovima korištenjem TENS uređaja

TENS je neinvazivna elektroterapijska metoda kojoj je primarni cilj smanjenje bolova (analgezija) bez korištenja medikamentnih analgetika, čime se „zaobilaznim“ putem reducira bolnost, a čuva sluznica želuca i ne opterećuje jetra i drugi organi koji sudjeluju u metabolizmu lijekova.

Postoje dvije teorije o načinu djelovanja TENS-a:

  • „gate-control theory“ odnosno teorija nadzora „ulaza“
  • i teorija endogenih opijata.

Teorija „nadzora ulaza“ temelji se na tome da impulsi koje proizvodi uređaj za transkutanu elektro-neuro stimulaciju putuju brzim živčanim vlaknima te dospijevaju brže u mozak od impulsa boli, koji se prenosi sporijim živčanim vlaknima, tako da impuls koji odašilje TENS „zatvara vrata“  impulsu bola koji je „kasnije stigao“ pa osoba više ne osjeća bol. Druga teorija govori o prirodnim opijatima koje naše tijelo izlučuje (endorfini) pod utjecajem impulsa koje odašilje TENS uređaj. 

Stoga su akutna i kronična bol glavna indikacija za primjenu TENS – a.

TENS  je dovoljno primjenjivati od 15 – 30 minuta za učinak koji traje satima, siguran je za primjenu u kućnim uvjetima jer premda se radi o struji, neće doći do opekotina, a metalni implantati poput umjetnih kukova nisu kontraindikacija za njegovu primjenu.

Oprez je potreban kod primjene na vrat u području šije (subokcipitalna regija) zbog mogućnosti spazma mišića grkljana i ždrijela što može rezultirati gušenjem. Osobe sa pacemakerom trebale bi se o primjeni TENS –a konzultirati sa liječnikom specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije.

Uz terapiju TENS uređajem kod kuće, dok ste u pokretu ili tijekom noći predlažemo Vam korištenje Spikenergy potpora koje pružaju blagu terapiju mikrostrujom te djeluju na smanjenje aktne i kronične boli.  

Autor: Josip Ivanda, mag.physioth

Vaše mišljenje nam je važno

Vaša ocijena

Vaš email neće bit objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar

5% popust na prvu kupnju u webshopu

Postanimo prijateljiNewsletter

Prijavite se i ostvarite 5% popusta prilikom prve kupnje na webshopu

*popust ne vrijedi na proizvode na akciji

Zatvori

Ova web stranica koristi kolačiće (engl. cookies) kako bi radila pravilno sa svim funkcionalnostima i kako bi OTOS mogao raditi na unaprjeđenju iste te poboljšanju korisničkog iskustva. Prema zakonima Europske unije, obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti pristanak korisnika. To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka. Kolačići neće nauditi Vama ili Vašem računalu, ali ih možete onemogućiti ako želite. Imajte na umu da zbog onemogućavanja kolačića možda nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti ove web stranice.

Za više informacija o tome što su kolačići i kako ih isključiti pročitajte našu Izjavu o privatnosti.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager