Filtriranje

Besplatni info telefon 0800 94 20

Pomoć i podrška 0800 94 20

0 kom 0
Početna Blog i novosti Blog Tri razloga zašto nositi kompresijsku odjeću tijekom treninga i oporavka

Tri razloga zašto nositi kompresijsku odjeću tijekom treninga i oporavka

Pratite li bilo koji sport koji iziskuje kardio napore (trčanje, nogomet, košarka i sl.) zasigurno ste primijetili kako brojni profesionalni sportaši ispod dresova često nose nekakvu usku odjeću. O čemu se zapravo radi i kako kompresijska odjeća utječe na sportske performanse kako vrhunskih tako i rekreativnih sportaša? 

Logika koja leži iza benefita kompresijske odjeće zapravo je vrlo jednostavna. Nošenjem kompresijske odjeće poput sportskih kompresivnih čarapa, sportskih kompresivnih rukava ili tajica poboljšava se prokrvljenost i ubrzava dolazak hranjivih tvari do mišićnih stanica, a samim time ostvaruje i pozitivan efekt na sportsku izvedbu. 

Nema profesionalnog ili rekreativnog sportaša koji nije iskusio "čari" grčeva u mišićima ili bolova u fazi oporavka nakon težih napora. Razlog tomu je što je našem tijelu potreban kisik kako bi pretvorio glukozu u energiju.

Povećani napori tijekom treninga zahtijevaju veće količine kisika u krvi kako bi se stvorila energija, a ako ga nema dovoljno, tijelo razgrađuje glukozu bez kisika, što rezultira mliječnom kiselinom. Nakupljanje mliječne kiseline može uzrokovati bol u mišićima, umor i grčeve. 

Kako djeluje kompresijska odjeća?

  1. Poboljšava cirkulaciju - kompresija primijenjena na ciljanim mjestima na tijelu djeluje poput "pumpe" i potpomaže kardiovaskularni sustav 
  2. Povećava oksigenaciju - bolja prokrvljenost znači da hranjive tvari te kisik brže putuju prema mišićnim stanicama. Na taj način osigurava se dovoljna količina kisika potrebna da tijelo stvori energiju bez nastanka mliječne kiseline. 
Opcionalni opis fotografije
Opcionalni opis fotografije

Studija objavljena 2016. godine u online izdanju sportskog časopisa Sports Med imala je za cilj procijeniti izvorna istraživanja o učincima kompresijske odjeće (kompresivnih čarapa, kompresivnih rukava, kratkih hlača i slične odjeće) na performanse trčanja i oporavak trkača. Nalazi studije upućivali su na zaključak kako nošenje kompresijske odjeće kod trkača može blago poboljšati varijable koje se odnose na performanse izdržljivosti (tj. vrijeme do iscrpljenosti), a zbog poboljšanja ekonomičnosti trčanja, biomehaničkih varijabli, percepcije i temperature mišića. Također, trkači koji nose kompresijsku odjeću mogu imati koristi od smanjene mišićne boli, oštećenja i upala

Industrija proizvodnje sportske kompresijske odjeće danas zaista nudi velik izbor proizvoda namijenjenih svim sportovima, uzrastima sportaša i stupnju opterećenja. 

Talijanska tvrtka Cizeta Medicali koja se od 1872. godine bavi istraživanjem, razvojem i proizvodnjom kompresivnih pomagala kreirala je liniju Compression Zone temeljenu na znanstvenim istraživanjima benefita kompresijske odjeće u profesionalnom sportu. 

Compression Zone sportska kompresijska odjeća ima za cilj povećanje aerobnih performansi sportaša kroz: 

  • povećanje izdržljivosti 
  • manji tjelesni umor
  • brži oporavak nakon napora 

 Više informacija o Compression Zone proizvodima pročitajte u brošuri

 

Vaše mišljenje nam je važno

Vaša ocijena

Vaš email neće bit objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar
Komentari (2)
Zašto nema većih brojeva od XL kompresijskih čarapa? Lijep pozdrav i SRETAN USKRS.
Milan Vukomanović, 15. travanj 2022.
Poštovani, Compression Zone kompresijske čarape dolaze u rasponu veličina od 1-5. Uz svaki proizvod možete vidjeti Tablicu za određivanje veličine koja će vam pomoći u izboru. Ukoliko i dalje ne pronalazite veličinu za sebe, pozivamo Vas da nam se javite na webshop@otos.hr s podacima o artiklu koji vas zanima te će vam se naša služba za korisnike povratno javiti s informacijom jeli proizvod moguće izraditi u potrebnoj veličini.
, 20. travanj 2022.

5% popust na prvu kupnju u webshopu

Postanimo prijateljiNewsletter

Prijavite se i ostvarite 5% popusta prilikom prve kupnje na webshopu

*popust ne vrijedi na proizvode na akciji

Zatvori

Ova web stranica koristi kolačiće (engl. cookies) kako bi radila pravilno sa svim funkcionalnostima i kako bi OTOS mogao raditi na unaprjeđenju iste te poboljšanju korisničkog iskustva. Prema zakonima Europske unije, obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti pristanak korisnika. To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka. Kolačići neće nauditi Vama ili Vašem računalu, ali ih možete onemogućiti ako želite. Imajte na umu da zbog onemogućavanja kolačića možda nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti ove web stranice.

Za više informacija o tome što su kolačići i kako ih isključiti pročitajte našu Izjavu o privatnosti.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager