Filtriranje

Besplatni info telefon 0800 94 20

Pomoć i podrška 0800 94 20

0 kom 0
Početna Blog i novosti Blog Kako odabrati skuter za teže pokretnu osobu

Kako odabrati skuter za teže pokretnu osobu

Kada je naša mogućnost neovisnog kretanja umanjena, kao rezultat invaliditeta, bolesti ili starosti, naš svijet može postati manji, a u našim očima prijelaz od točke A do točke B može postati zahtjevni izazov. 
Pomagalo za kretanje, bio to štap, hodalica, rolator, invalidska kolica ili skuter, proširuje naše horizonte te nam vraća neovisnost i povećava kvalitetu života. 

No kod odabira električnog skutera kao pomagala za kretanje, nužno je uzeti u obzir više parametara kako bi izbor modela i vrste skutera bio odgovarajući te kako bi nam skuter postao vjerni pratitelj na kraćim ili dužim relacijama. 

Indoor ili outdoor skuter?

Opcionalni opis fotografije
Indoor skuter za zatvorene prostore
Opcionalni opis fotografije
Outdoor skuter za otvorene prostore

Iako bi ispravan hrvatski naziv bio „skuter za kretanje u zatvorenom prostoru“ i „skuter za kretanje na otvorenom“, opće prihvaćena kategorizacija skutera prema namjeni je na tzv. Indoor skutere (koji se koriste za kretanje u većim zatvorenim prostorima, glatkih podnih površina, bez značajnijih uspona), te kod nas uobičajenije outdoor skutere namijenjene kretanju na otvorenom. 

Iako su indoor skuteri često financijski povoljniji izbor, nikako se ne preporučuje nabavka takvog tipa skutera ukoliko ćete skuter voziti na otvorenome. Promjena okruženja za koji je skuter namijenjen može rezultirati bržim pražnjenjem baterija te kvarovima i općim nezadovoljstvom korisnika. 

Karakteristike indoor skutera 

Indoor skuteri su:

  • manjih dimenzija,
  • lakši,
  • s manjim kotačima pa time i manjeg radijusa okretanja
  • te najčešće bez dodataka poput retrovizora ili signalnih svjetala. 

Jedan od dobrih primjera je skuter Antares 4 belgijskog proizvođača Vermeiren.

Ovisno o izvedbi sa 3 ili 4 kotača, te dodatnoj opremi, cijena takvog skutera kreće se u rasponu od 5.700-6.200 kn.

Jednostavan i agilan, Antares 4 može se rastaviti u nekoliko manjih dijelova radi lakšeg transporta. Brzina vožnje iznosi 6 km/h, a s jedim punjenjem baterija može prijeći oko 10 km. Naravno, ovdje treba uzeti u obzir namjenu skutera za unutarnje prostore. 
Ovakve skutere obično odabiru teže pokretne osobe koje borave u velikim ustanovama poput Domova za stare ili bolnica gdje se na skuteru lako mogu kretati kroz dugačke hodnike. 

Karakteristike outdoor skutera

Ukoliko pak više boravite na otvorenome, te vam je skuter potreban za odlazak primjerice na tržnicu, do obitelji ili za popodnevnu „šetnju“ na otvorenome, outdoor skuter je izbor za vas. 

Kod izbora outdoor skutera razmislite o: 
  • Udaljenosti koju planirate prelaziti bez punjenja skutera – ne zaboravite uračunati i udaljenost od odredišta do vašeg doma ukoliko nemate mogućnost punjenja skutera na odredištu. S baterijama od 50Ah skuteri najčešće mogu prijeći od 30-50 km ovisno o brzini vožnje, dok oni s baterijama od 38Ah mogu prijeći maksimalno oko 35 km. 
  • Terenu kojim ćete voziti te očekivanim usponima i preprekama koje vas očekuju – ukoliko planirate voziti skuter po makadamskim cestama ili značajnim usponima odaberite skuter jačih baterija s većim kotačima i gumama koje mogu podnijeti veća opterećenja.
  • Mjestu za parkiranje i punjenje - vanjske ukupne dimenzije skutera treba uzeti u obzir kod nabavke te provjeriti hoće li skuter stati u prostor koji ste mu namijenili za parkiranje te postoji li u tom prostoru lak pristup izvoru struje radi punjenja. Planirate li skuter držati na otvorenome dobar izbor je zaštitna presvlaka koja će ga zaštiti u svim vremenskim prilikama. 
  • Transportu – planirate li skuter voziti u osobnom automobilu pri putovanju primjerice na godišnji odmor odlučite se za skuter koji je moguće rastaviti na manje dijelove ili sklopiti. Težina standardnog skutera je oko 100 kg, stoga ukoliko nemate mogućnost uvesti skuter pomoću rampe u vozilo, bolji izbor je sklopivi skuter poput Alya skutera iz Vermeirena. Alya teži svega 20 kg te sklopljena bez problema stane u prtljažnik osobnog automobila. 
  • Sigurnosti – za sigurnu vožnju na otvorenome čak i u večernjim satima važno je da je vaš skuter opremljen prednjim i stražnjim svjetlima, pokazivačima smjera te retrovizorima. 
  • Udobnosti vožnje – očekujete li da skuterom prelazite dulje relacije odaberite opciju s udobnim sjedištem i mogućnošću podešavanja naslona za leđa. Većoj udobnosti ali i stabilnosti doprinijeti će naslon za glavu i oslonci za ruke koje je moguće otkloniti u stranu za lakše sjedanje i ustajanje sa skutera. 
  • Potrebnim dodacima – kao i kod kupovine automobila, kod izbora skutera nudi se niz dodatnih opcija koje vam svakodnevicu mogu učiniti lakšom. Razmislite koji bi to dodaci vama bili neophodni – poput držača štake ili rolatora, spremnika sa ključem ili držača boce za vodu. Za one koji planiraju voziti svoj skuter i u lošijim vremenskim uvjetima zaštita od kiše je vrijedan dodatak.

Električni skuteri za osobe sa invaliditetom ili osobe starije životne dobi praktično su rješenje za samostalno kretanje unutar kuće i izvan nje. Odabir pravog skutera koji je jednostavan za upotrebu, ugodan, stabilan i pouzdan za vas ili vaše najmilije uvelike doprinosi zadovoljstvu i učestalosti korištenja ovakvog tipa pomagala za kretanje. 
 

Vaše mišljenje nam je važno

Vaša ocijena

Vaš email neće bit objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar

5% popust na prvu kupnju u webshopu

Postanimo prijateljiNewsletter

Prijavite se i ostvarite 5% popusta prilikom prve kupnje na webshopu

*popust ne vrijedi na proizvode na akciji

Zatvori

Ova web stranica koristi kolačiće (engl. cookies) kako bi radila pravilno sa svim funkcionalnostima i kako bi OTOS mogao raditi na unaprjeđenju iste te poboljšanju korisničkog iskustva. Prema zakonima Europske unije, obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti pristanak korisnika. To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka. Kolačići neće nauditi Vama ili Vašem računalu, ali ih možete onemogućiti ako želite. Imajte na umu da zbog onemogućavanja kolačića možda nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti ove web stranice.

Za više informacija o tome što su kolačići i kako ih isključiti pročitajte našu Izjavu o privatnosti.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager