Filtriranje

Besplatni info telefon 0800 94 20

Pomoć i podrška 0800 94 20

0 kom 0
Početna Blog i novosti Blog Haglundova peta - simptomi, uzroci i liječenje

Haglundova peta - simptomi, uzroci i liječenje

Haglundova peta ili Haglundov deformitet je zdravstveni i estetski problem, koji može značajno umanjiti kvalitetu života jer narušava mogućnost normalnog hodanja, trčanja te nošenja obuće. Kronični oblik ovog stanja može dovesti do dugotrajnijeg šepanja, a šepanje može uzrokovati i druge probleme sustava za kretanje, nastalih kao posljedica promjene biomehaničkih odnosa tijela.

Kako nastaje Haglundova peta?

Radi se o bolnom deformitetu koji nastaje kao posljedica upale i otoka mekotkivne strukture nalik jastučiću koja se nalazi između hvatišta ahilove tetive i petne kosti, a čija je uloga smanjenje sila (amortizacija) trenja između ahilove tetive i tvrdih koštanih struktura. Uz bol i upalu ono što čini estetski problem je nastanak koštanih izbočina na peti, kao i zadebljanja kože i mekog tkiva. Uzrok nastanka povezan je s nošenjem visokih potpetica, obuće sa remenom koja vrši pritisak na mjesto hvatišta ahilove tetive za petnu kost, kao i tvrdoća same obuće.

Liječenje Haglundove pete

Hagludnova peta liječi se najčešće promjenom obuće, koja treba biti mekša i bez tvrdih rubova. Dobar izbor je izrada ortopedske obuće po mjeri. Ako to iz praktičnih razloga nije moguće (obuća specifična za radno mjesto, zaštitna obuća, dress code...) tada se takva obuća može prilagoditi postavljanjem silikonskih uložaka za petu. Također se koriste i postupci fizikalne terapije, vježbe povećanja elastičnosti ahilove tetive, te udarni val. Ukoliko navedene mogućnosti liječenja ne daju rezultat, potrebno je konzultirati se sa ortopedom i ispitati opcije operativnog liječenja.

Autor: Josip Ivanda, mag.physioth

Vaše mišljenje nam je važno

Vaša ocijena

Vaš email neće bit objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar

5% popust na prvu kupnju u webshopu

Postanimo prijateljiNewsletter

Prijavite se i ostvarite 5% popusta prilikom prve kupnje na webshopu

*popust ne vrijedi na proizvode na akciji

Zatvori

Ova web stranica koristi kolačiće (engl. cookies) kako bi radila pravilno sa svim funkcionalnostima i kako bi OTOS mogao raditi na unaprjeđenju iste te poboljšanju korisničkog iskustva. Prema zakonima Europske unije, obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti pristanak korisnika. To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka. Kolačići neće nauditi Vama ili Vašem računalu, ali ih možete onemogućiti ako želite. Imajte na umu da zbog onemogućavanja kolačića možda nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti ove web stranice.

Za više informacija o tome što su kolačići i kako ih isključiti pročitajte našu Izjavu o privatnosti.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager