Često postavljana pitanja

Često postavljana pitanja

Zašto moram hodati kad bi mi bilo lakše kretati se u invalidskim kolicima?

Cilj je rehabilitacije postići kretanje s protezom, po mogućnosti bez štaka ili hodalice, kako bismo oslobodili ruke i dostigli najvišu moguću razinu samostalnosti. Ako ste zdravstveno sposobni koristiti protezu kretanje će biti dobro za Vaše srce i krvožilni sustav, a pridonijet će i poboljšanju ukupnog zdravstvenog stanja. asics soldes No, ako iz bilo kojeg razloga ne možete koristiti protezu bit ćete opskrbljeni invalidskim kolicima. Manje relacije u stanu možda ćete moći svladati i sa štakama ili hodalicom. Fjallraven Kanken Big

Što ja mogu učiniti kako bih se pripremio za korištenje proteze?

Puno toga se može i mora učiniti kako biste uopće mogli koristiti protezu. Najvažnije zadaće bi bile:

  • dobra psihološka priprema (poraditi na svojim osjećajima vezanima za gubitak noge i napraviti plan kako prilagoditi svoj život novonastalim okolnostima)
  • adekvatna fizička priprema (jačanje mišića potrebnih za održavanje ravnoteže i kretanje)
  • njega bataljka (kako bi se formirao pravilan i dobro opteretiv bataljak za nošenje proteze)

Uspjeh u toj fazi uvelike ovisi o postavljenim ciljevima u skladu sa zdravstvenim i kondicijskim mogućnostima, osobnoj motivaciji i suradnji u svojoj rehabilitaciji s cijelim rehabilitacijskim timom. nike dunk

Što ako proteza neće dobro pristajati?

Jednako kao što je važna prva opskrba protezom, redovite kontrole, korekcije i prilagodbe također su izuzetno bitne. Nerijetko je potrebno više puta dolaziti u protetičku radionicu kako bi se postigla optimalna opskrba. Ako je ležište proteze previše usko, široko ili neudobno, svakako to recite svome protetičaru. Razgovarajte otvoreno o tome što Vas muči i što biste željeli postići i imajte povjerenja.

Kako se održava proteza?

Već iz higijenskih razloga, ali i zbog održavanja funkcionalnosti proteze, potrebno je redovito održavati pojedine njene dijelove. Navlake za bataljak, koje idu direktno na kožu i tako se (npr. zbog znojenja) brzo prljaju treba svakodnevno mijenjati i prati blagim deterdžentom u mlakoj vodi. Isto vrijedi i za silikonske navlake. Većina proizvođača protetičkih dijelova ima u ponudi i sredstva za pranje i njihovo održavanje. Meka i tvrda ležišta proteza trebaju se također svakodnevno čistiti vlažnom krpom ili prati te potom osušiti na zraku. bns gold

Koliko dugo traje jedna proteza?

Jednoznačan odgovor na ovo pitanje ne postoji. Rok trajanja proteze uvelike ovisi o tome koliko je koristite i koliko ste rekreacijski aktivni. Proizvođači protetičkih dijelova određuju rok trajanja pojedinih modula pri normalnom korištenju proteze. Također, pravilnikom zdravstvenog osiguranja regulirani su određeni rokovi za zamjene dijelova ili izmjenu cijele proteze. U svakom slučaju, obratite se s povjerenjem Vašem protetičaru koji će Vam pružiti detaljne informacije, bilo pri prvoj opskrbi ili redovitim kontrolama u ortopedsko-tehničkoj radionici.

Tko propisuje protezu i kada mogu dobiti novu?

Odgovore na ta pitanja možete naći u važećem Pravilniku o ortopedskim i dugim pomagalima kao i u Popisu pomagala. Oba dokumenta podložna su čestim izmjenama te Vam stoga savjetujemo da redovito pratite objave aktualnih verzija u Narodnim Novinama, na WEB stranicama Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ili se obratite nadležnom Područnom Uredu HZZO-a. buy ffxiv Items Osiguranici po drugim osnovama dobit će informacije od svoje osiguravajuće kuće.

Hoću li opet moći voziti auto?

Naravno! U načelu upravljanje vozilom s protezom nije veliki problem i vi ćete moći biti testirani tijekom vožnje. Postoje auto radionice specijalizirane za prilagodbe vozila, a i većina proizvođača automobila može adaptirati vozilo prema potrebama osobe s amputacijom. Vozila s automatskim mjenjačem mogu se prilagoditi za upravljanje lijevom odnosno desnom nogom. Kod obostranih amputacija postoje ručne komande.

Hoću li morati koristiti invalidska kolica i štake?

Uz protezu ponekad se koriste i invalidska kolica i štake. To ovisi o nekoliko faktora: razini i vrsti amputacije (natkoljenična, potkoljenična, obostrana), te o općem zdravstvenom stanju. Većina osoba s amputacijom ima štake koje koriste kada ne nose protezu (npr. kada noću idu na toalet, kod tuširanja ili kada iz nekog drugog razloga ne mogu nositi protezu). Kod osoba s obostranom amputacijom, invalidska kolica se obično koriste trajno za svladavanje većih udaljenosti bez obzira na korištenje proteze. Kod jednostranih amputacija može biti od koristi hodati uz pomoć štake radi boljeg održavanja ravnoteže ili kao dodatna potpora u ranim fazama učenja hoda. Sve to ovisi o konkretnoj osobi i njenim potrebama i mogućnostima.

Zašto nije dobro koristiti podpazušne štake?

Zato što je kod oslonca najveći pritisak u području pazuha i može doći do oštećenja živaca koji se nalaze u području pazušne jame.