O tlakomjerima – mehanički

O tlakomjerima – mehanički

Scipione Riva-Rocci, talijanski internist i pedijatar iz 19. nike soldes running stoljeća koristeći predmete iz okruženja: bakrena cijev, bočica s tintom, živa, razvio je tkz. sfigmomanometar za mjerenje arterijskog tlaka. Zato se tlak i označava s RR 120/80mmHg. ugg bailey bow

Koristi se princip prekidanja laminarnog (ujednačenog) toka krvi kroz krvnu žilu (bez otpora ili vrtloženja) stezanjem nadlaktice pomoću narukvice tlakomjera. Kada se na slušalicama čuje prvi otkucaj, to znači da se uspostavlja protok krvi distalno (ispod) od narukvice, a označava se kao sistolički/gornji. Nekoliko trenutaka dok živa pada u cjevčici ka nižim vrijednostima čuje se ton otkucaja srca. Kada taj ton prestane, pogleda se na brojčano označenoj cjevčici vrijednost koja se upiše kao donja vrijednost tlaka/dijastolički. Ton se više ne čuje jer se uspostavio ponovo laminaran (bešuman) protok krvi kroz žilu. Ti tonovi nazivaju se Korotkoffovi (Nikolai Korotkoff, ruski liječnik).
Za praktičnu uporabu danas se koriste živini tlakomjeri, osnovani na starim principima, vrlo su izdržljivi, a precizni su koliko je vješt ispitivač, odnosno ako su svi mehanički dijelovi ispravni. Zrak potiskuje živu kroz označenu cjevčicu, i kako se ispušta, osluškuje se pojava i prestanak tonova otkucaja. bottes ugg Naravno da je bitno i da se jednom godišnje provede servisiranje i umjeravanje tlakomjera.
Drugi tip tlakomjera je na pero (manometar) s nadlaktičnom narukvicom. Kod njega se stupanj napunjenosti narukvice mjeri pomoću kazaljke u mjernom uređaju (manometru). Zrak tlači membranu koja prenosi tlak na mehanički sklop unutar manometra, a visina tlaka se prikaže pomoću kretanja kazaljke na označenoj skali u mmHg. asics gel kinsei 6 Prati se kretanje kazaljke kada dolazi do čujnosti prvog šuma otkucaja srca i potom vrijednost prestanka čujnosti, kako kazaljka pokazuje niže vrijednosti u mmHg. Ručne je uporabe, korisnik sam pumpa do određene vrijednosti za koju smatra da se nalazi ispod početka mjernog raspona. Za registraciju tona otkucaja služe slušalice.


Otos